De voordelen van een zonneboiler

De voordelen van een zonneboiler

Zonneboilers lijken qua uiterlijk best veel op zonnepanelen. Je kunt ze herkennen doordat ze vaak donkerder zijn dan zonnepanelen. Toch zijn zonneboilers veel minder bekend en kom je ze ook veel minder vaak tegen dan zonnepanelen. Dat is eigenaardig; zonneboilers hebben namelijk best wat voordelen. We zullen ze hieronder kort benoemen.

Wat is een zonneboiler precies?

Allereerst even kort samenvattend wat een zonneboiler precies is. Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon en verwarmt hiermee het water in de boiler alvast voor. Doordat het water alvast een beetje opgewarmd wordt, wordt hiermee bespaard op de energiekosten.

De zon stopt voorlopig niet

Het grootste voordeel van een zonneboiler is dat de zon veel warmte afgeeft en dat voorlopig ook nog wel blijft doen. Een zonneboiler zal dus in de toekomst gegarandeerd rendabel zijn en de energierekening laten verlagen. Zeker met het opwarmende klimaat zal het rendement van de zonneboiler steeds beter worden.

Klimaatvriendelijke opwarming

Bij de opwarming van het water door de zonnestralen, komt geen CO2 vrij. Er wordt dus water opgewarmd zonder dat dit een voor de natuur nadelig effect heeft. Sterker nog: doordat het water alvast met de warmte van de zon wordt voorverwarmd, is er minder energie nodig om het op te warmen water op de gewenste temperatuur te krijgen. Er wordt dus totaal minder energie verbruikt. Dit komt niet alleen ten goede aan de energierekening, maar ook aan het milieu.

Onderhoudsarm

Een ander voordeel van een zonneboiler is dat het systeem onderhoudsarm is. Wanneer het systeem eenmaal is aangelegd en de zonneboiler functioneert, hoeft er nauwelijks onderhoud gepleegd te worden aan de systemen. De koelvloeistof dient circa eens per vijf jaar te worden vervangen en eenmaal per jaar zullen de panelen moeten worden gereinigd.