Kom meer te weten over de circulatiepomp in huis

Kom meer te weten over de circulatiepomp in huis

De circulatiepomp is een essentieel onderdeel in het cv-circuit van uw woning. Het cv-circuit als geheel zorgt voor het verwarmen van de ruimtes in huis. Zeker tijdens de koude herfst- en winterdagen is er niets prettiger dan een warme kachel! Reden genoeg om het cv-circuit regelmatig en door een loodgieter te laten onderhouden. Vaak wordt hierbij voornamelijk naar de cv-ketel gekeken, zonder andere essentiële apparaten mee te nemen. Denk hierbij aan de circulatiepomp en het expansievat. In dit artikel vertelt onze loodgieter u meer over de werking van de circulatiepomp en de positie hiervan in het cv-circuit.

Onze loodgieters kunnen u helpen bij het onderhouden van de circulatiepomp en andere componenten uit uw cv-circuit in huis. Door regelmatig onderhoud aan deze componenten uit te voeren, wordt de kans op een cv-ketelstoring minimaal.

Plek in het cv-circuit

Een circulatiepomp zit direct aangesloten op de cv-ketel en het expansievat, doordat het cv-circuit als geheel een gesloten circuit is. In de cv-ketel wordt het water verwarmd, om vervolgens door de circulatiepomp naar de verschillende radiatoren te worden gepompt. In de radiator geeft het warme water haar warmte af, waardoor ruimtes verwarmd kunnen worden. Het expansievat helpt te voorkomen, dat leidingen knappen. Het verwarmen en rondpompen van het hete water kan voor een toename in de druk op deze leidingen zorgen. Met het expansievat wordt deze druk verlaagd.

Werking van de circulatiepomp in huis

Als de temperatuur in een ruimte lager ligt dan de ingestelde doeltemperatuur, zorgt de thermostaat er automatisch voor dat de circulatiepomp wordt ingeschakeld. De pomp begint op dat moment met het rondpompen van heet water. Dit doet de pomp net zo lang, totdat de doeltemperatuur in ruimtes bereikt is. De temperatuur kan gemeten worden met de sensoren waarover een thermostaat beschikt. Op deze manier is de circulatiepomp alleen actief, op de momenten dat dit ook noodzakelijk is. Maar goed ook, want een circulatiepomp neemt vaak al snel 10% van het totale energieverbruik van uw huishouden in beslag.

Rendement van circulatiepompen vergelijken

Door het hoge energieverbruik van een circulatiepomp, is het raadzaam om goed op het rendement hiervan te letten. Soms kan het aantrekkelijk zijn om iets meer te investeren in een circulatiepomp met een hoger rendement. Deze extra investering zult u op termijn al snel terugverdienen, doordat u jaarlijks geld bespaart op de energierekening. Na een aantal jaar maakt u enkel nog winst met een zuinige circulatiepomp.

Het vergelijken van circulatiepompen is in het bijzonder interessant, wanneer u ook een vloerverwarming in huis heeft. Voor de vloerverwarming moet vaak een losse circulatiepomp geplaatst worden.