Sanitair installeren

Sanitair installeren

Het installeren van sanitair is een klus die voor veel mensen een leuke tijd aankondigt. Na weken – of soms zelfs maanden – op zoek te zijn geweest naar die ene perfecte en ideale badkamer, na dagen in de bende gezeten te hebben om de oude badkamer weg te slopen, is het nu tijd om weer wat op te bouwen. De mooie meubels die zijn uitgezocht kunnen de ruimte betreden, die leuke tegels kunnen de boel weer opfleuren.

Toch is het installeren van sanitair niet iets wat even snel gedaan moet worden. Juist die opbouw is zo belangrijk en daar worden dan ook het gemakkelijkst fouten in gemaakt.

Maak een plan

Het bekende gezegde luidt: ‘bezint eer ge begint’, en dat is dan ook wat wij iedereen sterk aanraden. Bedenk allereerst hoe de badkamer precies ingericht wordt en waar welke watertappunten en afvoeren aanwezig moeten zijn. Denk goed na over de beste route. Maak de route voor het warm water niet onnodig lang en vermijd haakse hoeken in de afvoer om verstoppingen te voorkomen.

Verleg de leidingen

Vervolgens moeten wellicht de leidingen verlegd worden. Waar de douche aan de ene kant van de badkamer stond, moet er nu weer een douche aan de andere kant komen. Daar moet dan natuurlijk wel een aan- en afvoer van water worden gecreëerd. Een loodgieter kan daar voor zorgen.

Neem de tijd

Wanneer u zelf het sanitair gaat installeren, neem dan overal goed de tijd voor. Voorkom dat u overhaast beslissingen neemt of klussen uitvoert. Juist door te snel te willen gaan, worden problemen over het hoofd gezien en moeten dingen dubbel worden gedaan, terwijl dat met wat meer rust tijdens de werkzaamheden niet nodig was geweest.