Verstoppingen in uw regenpijp voorkomt u met een bladvanger

Regenpijp

Verstoppingen in uw regenpijp voorkomt u met een bladvanger

Wat is een bladvanger precies?

Helaas kan een regenpijp na verloop van tijd verstopt raken. Een bladvanger kan helpen om deze verstoppingen te voorkomen. Een bladvanger is een soort ijzeren net dat over de afvoer in de dakgoot wordt aangebracht. Bladeren en andere rommel die de afvoer kunnen laten verstoppen zullen door de bladvanger opgevangen worden. Hierna kan de rommel verwijderd worden op een manier dat de afvoer niet verstopt raakt.

Leeg de bladvanger regelmatig

Het is van belang om de bladvanger regelmatig te legen zodat het opgehoopte vuil niet de doorstroming naar de afvoer verhindert. Wanneer de bladvanger niet regelmatig geleegd wordt, zal het water niet goed meer weg kunnen stromen. Hierdoor kan de dakgoot overstromen en verstopt raken. Uiteraard wil u dat voorkomen.

Soorten bladvangers

De meest voorkomende bladvanger is een zogenaamd boldraadrooster. Hiermee wordt een soort bol van ijzerdraad over de afvoer heen gezet. Zodat bladeren die in de dakgoot zijn beland niet de afvoer in kunnen spoelen. De bladeren en andere rommel komt dan echter wel nog steeds in de dakgoot terecht. De dakgoot moet dus van tijd tot tijd geleegd worden, zoals hierboven reeds aangegeven. Een andere optie is om een gootdrain te plaatsen. Hierbij wordt de gehele dakgoot omgeven door een soort ijzeren net. Hierdoor kunnen de bladeren niet eens meer de dakgoot bereiken. Deze bladvangers zijn aanzienlijk duurder, maar het bespaart u wel tijd. Deze tijd kunt u dan aan andere bezigheden besteden. De gootdrain hoeft immers veel minder vaak schoongemaakt te worden dan een boldraadrooster.

Welke optie voor u het best geschikt is, hangt van uw specifieke wensen af. Bent u bereid om meer geld uit te geven in ruil voor tijdsbesparingen, dan is wellicht de gootdrain de betere keuze. Wilt u liever wat minder geld uitgeven en vindt u het niet erg om de goot van tijd tot tijd te legen, dan is een boldraadrooster de betere optie.