Waarom is goede afwatering belangrijk?

Regenpijp

Waarom is goede afwatering belangrijk?

In heel Nederland valt op jaarbasis behoorlijk wat neerslag. Ook Leiden ontspringt de dans wat dat betreft niet. De meeste inwoners van deze Zuid-Hollandse plaats gaan ervan uit dat het water zonder problemen afgevoerd wordt. Zo vanzelfsprekend is dit echter niet. Er kunnen namelijk problemen ontstaan bij het afvoeren van hemelwater. Stroomt het hemelwater de laatste tijd steeds minder goed weg? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Wij vertellen jou hier waarom een goede afwatering belangrijk is.

Je krijgt niet zo snel te maken met lekkages


Is er sprake van een goede afwatering? Dan krijg je allereerst minder snel te maken met een lekkage. Het water kan in dat geval namelijk op een normale manier afgevoerd worden. Wordt het water gehinderd? Dan gaat het op zoek naar een andere manier. Kan het water bijvoorbeeld niet van jouw platte dak stromen? Kijk dan niet raar op wanneer het op den duur via het dak naar binnen komt. Wanneer je zorgt dat het water de afvoer zonder problemen kan bereiken, is de kans op een lekkage aanzienlijk kleiner.

De kans op overstromingen wordt kleiner


Een deel van het hemelwater valt op het dak van jouw woning in Leiden. Hier stroomt het vervolgens af, waarna de dakgoot het opvangt. Deze goot vervoert het water vervolgens naar de regenpijp, die er op zijn beurt voor zorgt dat het water in het riool belandt. Zo hoort het inderdaad te gaan, maar helaas is dit niet altijd het geval. Er kan namelijk (blad)afval in de dakgoot liggen. Deze rommel kan de ingang naar een regenpijp blokkeren. Hierdoor overstroomt jouw dakgoot wanneer er veel regen valt. Gevolg hiervan is dat het water mogelijk langs jouw gevel naar beneden loopt. Indien er scheuren, kieren of gaten in de muur zitten, kan het water naar binnen stromen. Zorg er daarom voor dat dakgoten en regenpijpen altijd vrij van rommel zijn. Op deze manier kan het water normaal afgevoerd worden en voorkom je problemen.