Daklekkage

Wat zijn de plekken voor echte daklekkages?

Lekkages zijn storend. Storend omdat ze je woongenot verpesten en omdat ze het zorgvuldige opgebouwde plaatjes, of dat zorgvuldig neergezette deel van je woning, behoorlijk in de war schoppen. Wanneer je een lekkage in de woning tegenkomt, wil je die dan ook zo snel mogelijk hebben opgelost. In dit artikel willen we ons focussen op de zogenaamde daklekkages. Dit zijn lekkages aan je dak, en dan specifiek het schuine dak dat je op de meeste Nederlandse huizen vindt. Wij hebben 3 plekken voor je op een rijtje gezet.

1 – een willekeurige lekke dakpan
Ook dakpannen gaan kapot. Het is soms zonde, maar een dakpan kan stuk gaan en zorgen voor een flinke lekkage. Het kan lastig zijn om een lekke dakpan op te sporen, maar over het algemeen zie je wel onder dakpan waar het heeft gelekt. Vervang de dakpan en je probleem is weer opgelost.

2 – een lek in de nokvorst
Veel nokvorsten zijn nog met cement vastgelegd. In dat cement kan water komen, wat bij bevriezing uitzet en daarna afbrokkelt. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Laat je nokvorsten nakijken op het moment dat je daarin een lekkage vermoedt.

Daklekkage

3 – een lek bij de schoorsteen
De schoorsteen kan te maken hebben met lekke voegen of met daklood dat niet helemaal aansluit. Technisch gezien is dit natuurlijk niet een echt lek dak, maar veel mensen zullen het wel zo ervaren. Vermoed je hier een lekkage? Vraag dan de dakdekker om daar even kritisch naar te kijken.