Tips en trucs om waterschade te voorkomen

Tips en trucs om waterschade te voorkomen

Heeft u ontdekt dat u te maken heeft met waterschade? Dan is het zaak om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Indien u besluit om niets te doen, zal de schade alleen nog maar groter worden en lopen de kosten ook steeds hoger op. Het repareren van deze schade kost altijd geld, omdat hier vaak een loodgieter voor ingeschakeld moet worden. Toch kost het u een stuk minder geld wanneer u direct handelt. Waterschade kan natuurlijk iedereen overkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die u kunt nemen om de kans op waterschade zo klein mogelijk te maken. Op deze manier heeft u mogelijk helemaal geen kosten!

1. Ramen en deuren sluiten

Het is de meest voor de hand liggende optie, maar veel mensen vergeten regelmatig ramen en deuren dicht te doen wanneer zij weggaan. Indien er plotseling een regenbui uitbreekt, kan dit ervoor zorgen dat er waterschade ontstaat. Inspecteer als u uw huis verlaat dan ook altijd even of alles goed is afgesloten.

2. Laat regelmatig een controle uitvoeren

Waterschade kan ook ontstaan als gevolg van een lekkende waterleiding of een daklekkage. Dit is vaak het gevolg van achterstallig onderhoud. Om de kans op waterschade te beperken, is het verstandig om regelmatig de staat van uw leidingen en dak te controleren. Heeft u hier geen ervaring mee? Laat dan een loodgieter deze inspectie uitvoeren.

3. Zorg voor een goede waterafvoer

Wanneer water niet weg kan stromen doordat er bijvoorbeeld rommel voor de regenpijp ligt, gaat het water een andere uitweg zoeken. De kans is dan groot dat het water via uw dak uw woning binnenkomt en zo zorgt voor waterschade. Zorg er dan ook altijd voor dat het water weg kan stromen. Controleer regelmatig of uw dak schoon is. Is dit niet het geval? Haal de rommel er dan af, zodat het water weer normaal weg kan stromen.

4. Draai de hoofdkraan dicht

Bent u gedurende lange tijd van huis? Dan is het verstandig om de hoofdkraan af te sluiten. Deze zit vaak in de meterkast. Op deze manier hoeft u bij thuiskomst niet bang te zijn voor waterschade als gevolg van een lekkage.