ClickCease

Hoe sluit je een gasfornuis aan?

Nieuws

Het aansluiten van een gasfornuis is in principe niet eens zo heel ingewikkeld. Toch is het van belang de klus niet overhaast af te ronden. Bij het uitvoeren van werkzaamheden die verband houden met gas, is immers een fors risico aanwezig. Het kan namelijk fout gaan, met levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Onderstaande tips kunnen helpen om te voorkomen dat dergelijke situaties ontstaan.

Geen ervaring? Schakel iemand in

Het is sterk af te raden om zonder ervaring met gas te werken. Uiteraard is elke expert ooit een beginner geweest, maar zorg dat u geen alleen werkende beginner bent. Wanneer u het aansluiten van een gasfornuis wil leren, zorg dan dat u een goede leermeester bij de klus aanwezig hebt. Dat kan een kennis zijn die op dit gebied verstand van zaken heeft, of een ervaren loodgieter die u graag de kneepjes van het vak bijbrengt.

Gasfornuis aansluiten

Heeft u wel ervaring met gas? Gebruik dan onderstaand stappenplan, zodat het aansluiten van uw gasfornuis goed gebeurd.

Stap 1: Gaskraan dichtdraaien

Voordat u begint moet u de gaskraan dichtdraaien. Deze gaskraan zit in je keuken bij de gasaansluiting. Om de kraan dicht te draaien moet u hem één kwartslag omdraaien.

Stap 2: Comfooraansluiting plaatsen

U kunt de gasslang vaak niet direct aansluiten op je gasfornuis, omdat deze niet past. Om te zorgen dat hij wel past plaatst u een comfooraansluiting. Tape voordat je dit doet het uiteinde van de gasaansluiting van het fornuis dicht. Zo voorkomt u dat er een lek ontstaat. Als de tape vastzit kunt u de comfooraansluiting monteren. Draai deze stevig vast met een steeksleutel. Zorg dat de comfooraansluiting goed vastzit, maar vast is vast.

Als de gasslang wel in één keer past op je gasfornuis, dan kunt u deze stap overslaan.

Stap 3: Gasslang monteren aan het fornuis

Controleer of er een rubberen ring in de gasslang zit en draai de gasslang op het fornuis. Draai de gasslang net zoals bij de comfooraansluiting goed vast met de steeksleutel, maar onthoudt opnieuw vast is vast.

Als er geen rubber in de gasslang zit, breng je eerst een laag tape aan om lekken te voorkomen. Plak de tape met de draaiing van de comfooraansluiting mee. Draai de tape een paar keer rond. Hierna draai je de gasslang erop. Let op: breng nooit tape aan als er wel een rubberen ring in de gasslang zit. Door die wrijving kan er juist een lek ontstaan.

Stap 4: Draai de gasslang op de gaskraan.

Monteer vervolgens de gasslang aan de gastoevoer in de keuken. Ook hier geldt: als er rubber in de gasslang zit monteer hem dan direct aan de gaskraan. Draai deze weer goed vast met een steeksleutel. Als er geen rubber in de gasslang zit, doe dan hetzelfde als bij stap drie.

Stap 5: Controleer op lekken

De makkelijkste manier hiervoor is om een sopje te maken met afwasmiddel of zeep. Breng deze aan op de gehele aansluiting en draai dan de gaskraan open. Kijk of er bellen ontstaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan is er geen sprake van een lek. Als er wel belletjes ontstaan, doe je stap van de aansluiting opnieuw. Draai dan wel eerst weer even de gaskraan dicht.

Werk met de juiste materialen

Probeer zeker niet te bezuinigen op de kosten voor de juiste materialen. Het is erg belangrijk om te zorgen dat het gasfornuis niet alleen nu, maar ook in de toekomst goed en betrouwbaar blijft functioneren. Laat u daarom niet verleiden om – indien aanwezig – de oude materialen te hergebruiken, maar schaf nieuwe, passende materialen aan om deze bij het aansluiten van het gasfornuis te gebruiken. Indien u niet over de juiste gereedschappen beschikt, is het ook ten zeerste aan te raden om ook die aan te schaffen of ze van iemand te lenen.

Waarom kiest u voor ons?

24 uurs service
Vakkundig en professioneel
Klantvriendelijk
Goedkoop en betrouwbaar

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button