ClickCease

Tips voor het verbouwen van een badkamer

badkamer verbouwen
Nieuws

Wanneer u uitgekeken bent op de huidige indeling van uw badkamer of niet langer tevreden bent over het sanitair, is de badkamer verbouwen het overwegen waard. Vaak betekent een badkamer verbouwen dat het oude sanitair uit de badkamer verwijderd wordt, om dit vervolgens te vervangen voor een modern alternatief. Daarbij biedt een verbouwing van de badkamer u de mogelijkheid om de indeling naar uw wensen aan te passen. Mogelijk wilt u de huidige combinatie van een douche in bad vervangen voor een losse douche met een los bad. Bij een badkamer verbouwen kunt u zelf aan de slag gaan, maar ook de hulp van een loodgieter inschakelen. Het verzekert u ervan dat bijvoorbeeld het leidingwerk op de juiste wijze aangelegd wordt.

Waarop moet u letten bij het verbouwen van de badkamer? Wat is de meest geschikte aanpak van een verbouwing? Hoe stelt u een planning op voor een dergelijke verbouwing? Het zijn slechts voorbeelden van vragen die u zichzelf zou moeten stellen, voorafgaand aan de verbouwing. In dit artikel helpen we u op weg, wanneer u het verbouwen van deze ruimte overweegt! Het kan verstandig zijn om u voorafgaand aan het uitvoeren van werkzaamheden te laten adviseren door een loodgieter. Zijn uw plannen haalbaar, of is er een beter alternatief?

Planning opstellen voor verbouwen van een badkamer

Een badkamer verbouwen begint bij het inventariseren van de werkzaamheden die u uit wilt gaan voeren. Op basis van deze inventarisatie kunt u vervolgens een planning voor deze klus uitwerken. Vaak wordt begonnen met het verwijderen van het oude sanitair. Het is een klus die u relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren, mits u zich hier goed op voorbereid. Zoek op internet naar een stappenplan, die u begeleidt tijdens het demonteren van sanitair. Zo is het onder meer van groot belang, dat u de leidingen vooraf afsluit. Na het demonteren van het sanitair kunt u het tegelwerk van de muur en vloer halen. Een volgende stap is het egaliseren van zowel de wanden als de vloer, om deze vervolgens van nieuw tegelwerk te kunnen voorzien.

Nadat het nieuwe tegelwerk is aangebracht, kunt u denken aan de montage van nieuwe sanitaire voorzieningen. Heeft u gekozen voor een nieuwe indeling? Zorg er in dat geval voor, dat u in de planning ruimte inlast voor het verleggen van het leidingwerk. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn, wanneer u het toilet of de douche op een andere plek in de badkamer plaatst. Houd bij het opstellen van de planning ook rekening met de beschikbaarheid van vakmensen die u inzet.

Budget voor een nieuwe badkamer verbouwen

Het verbouwen van de badkamer is niet goedkoop! Afhankelijk van de werkzaamheden die u uit wilt laten voeren en het formaat van de badkamer, lopen de kosten al snel op tot een paar duizend euro. Dit zijn niet alleen kosten voor het uitvoeren van de werkzaamheden, maar ook voor de materialen en bijvoorbeeld de nieuwe sanitaire voorzieningen. Met een klein budget een badkamer verbouwen is onverstandig. Het is belangrijk om niet te besparen op de vakmensen die u inschakelt. Dit verzekert u er namelijk van, dat bijvoorbeeld leidingwerk op de juiste wijze gelegd wordt. Zou dit niet correct uitgevoerd worden, dan loopt u het risico op lekkages. Zo moet de badkamer al snel opnieuw worden aangepakt!

Bij een klein budget kunt u overwegen enkel de sanitaire voorzieningen te vervangen. Op deze manier hoeft u het tegelwerk bijvoorbeeld niet aan te pakken. Evenals dat er zeer waarschijnlijk geen leidingwerk hoeft te worden aangepast. Ook kunt u een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren, om zo op de kosten voor een badkamerverbouwing te besparen. Let er hierbij opnieuw op, dat zeker het (ver)leggen van leidingwerk op een correcte wijze dient te gebeuren.

Het indelen van de nieuwe badkamer

Belangrijk onderdeel van een badkamerverbouwing is het bepalen van de nieuwe indeling hiervan. Denk ook na over de meest geschikte plek voor een badkamer in uw woning. Mogelijk wilt u de badkamer met het oog op de toekomst verbouwen. Door de badkamer op de begane grond te plaatsen, kunt u nog lang in uw woning blijven wonen. Dit wordt lastiger, wanneer het u steeds meer moeite kost om naar de badkamer op de eerste etage van uw huis te komen. Vroeger was het heel gebruikelijk om de badkamer op de begane grond te plaatsen. Tegenwoordig zien we dit enkel nog in seniorenwoningen en steeds minder in nieuwbouwhuizen.

Bij het indelen van de badkamer is het allereerst belangrijk om een overzicht te maken van de voorzieningen die u in de badkamer wenst. Kiest u voor een toilet in de badkamer, of laat u deze elders los plaatsen? Het voordeel van een los toilet, is dat u deze ook kunt gebruiken als iemand in bad ligt of doucht. Naast een toilet mag ook de douche niet ontbreken. Kiest u voor een losse douchecabine, of voor een douche in het bad? Het voordeel van een douche in het bad is dat u veel ruimte kunt besparen. Zeker in een kleinere badkamer is dit de ideale oplossing, wanneer u zowel een bad als een douche wenst.

Losse of dubbele wastafel in de badkamer

Begint u een goed beeld te krijgen van de elementen die u aan de indeling van uw badkamer toe wilt voegen? Onmisbaar is ook een wastafel. Combineer de wastafel met een spiegel om uw haar netjes te kunnen kammen, of bijvoorbeeld uw make-up aan te kunnen brengen. Daarbij komt de wastafel van pas, wanneer u zich in de avond op wilt frissen of bijvoorbeeld uw tanden poetst. Bij de montage van een wastafel kunt u kiezen voor een losse waskom met een enkele kraan. Een goed alternatief is een model met twee waskommen en een dubbele kraan. Zeker in grotere gezinnen is het prettig om twee waskommen te kunnen gebruiken.

badkamer verbouwen

Het toilet, de douche en de wastafel zijn de belangrijkste elementen in de badkamer. U kunt de badkamer vervolgens aankleden met verschillende extra’s. Vergeet bijvoorbeeld geen radiator in de badkamer op te hangen. Zoals reeds beschreven werd, is ook een spiegel erg handig. Evenals een kast voor de handdoeken, uw douchegel en shampoo, enzovoorts.

Veiligheid en comfort

Reeds werd ingegaan op de verschillende sanitaire voorzieningen die u aan de badkamer toe kunt voegen. Houd hierbij rekening met uw veiligheid en comfort in de badkamer. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de douchebak weg te laten en de vloer volledig te betegelen. Het voorkomt dat u uitglijdt, als u de douche betreedt. Ook interessant is de mogelijkheid om een schuif in de rand van het bad te laten monteren. Zo kunt u in het bad lopen, zonder dat u over de rand hiervan heen hoeft te stappen. Het verkleint de kans op ongelukken in de badkamer aanzienlijk en vergroot uw comfort, wanneer u wilt badderen.

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen, die uw veiligheid en comfort in de badkamer vergroten. Overweeg bijvoorbeeld ook het gebruik van een zitje onder de douche. U kunt een losse kruk gebruiken. Nog mooier is een zitje, die tegen de wand van de douche gemonteerd wordt. Een model van plastic is stevig en roest niet! Zo blijft deze lang mooi. Naast een zitje voor onder de douche zijn ook een anti-slipmat en bijvoorbeeld een stang aan de wand aan te raden. Zo’n stang helpt u niet alleen te voorkomen dat u uitglijdt tijdens of na het douchen. Ook kunt u de stang gebruiken om bijvoorbeeld op te staan na een toiletbezoek. Dergelijke hulpmiddelen zijn eenvoudig online te bestellen en kunt u laten monteren door een loodgieter of timmerman. Voor welke voorzieningen op het gebied van veiligheid en comfort in de badkamer kiest u?

Leidingen verplaatsen in de badkamer

Het veranderen van de indeling in de badkamer betekent in veel gevallen, dat ook het leidingwerk hier gewijzigd moet worden. De aansluiting voor de watertoevoer van het toilet komt mogelijk op een andere plek, u wilt de douchebak wellicht in de andere hoek laten plaatsen, enzovoorts. Zelf leidingen verplaatsen is erg lastig! Bij het verplaatsen van het leidingwerk kan het voorkomen, dat de verschillende elementen niet volledig op elkaar aansluiten. Als gevolg hiervan ontstaat er speling tussen de diverse leidingstukken. Speling maakt dat het water langzaamaan uit de leidingen zal sijpelen. Dit merkt u niet direct na een badkamer verbouwen. Pas wanneer het vocht voldoende in de wanden of vloer van de badkamer getrokken is, zullen de eerste tekenen van vochtschade zichtbaar worden.

Wil je dergelijke problemen voorkomen? Laat sanitair dan bij voorkeur aansluiten door een professionele loodgieter.. Loodgieters beschikken over de kennis, expertise en hulpmiddelen om het leidingwerk op een correcte wijze te verleggen. Niet alleen minimaliseert dit de kans op lekkages in de badkamer. Ook maakt het dat u hier zelf geen omkijken meer naar heeft bij een badkamer verbouwen. Wel zo prettig!

 

Bekijk een video en volg een stappenplan

Mocht u toch zelf aan de slag willen gaan met het verleggen van leidingen, dan is het sterk aan te raden om u hier goed op voor te bereiden. Zoek op internet bijvoorbeeld naar video’s, waarin wordt toegelicht hoe u deze klus uit kunt voeren. Ook zijn er diverse stappenplannen te vinden, waarin deze klus stapsgewijs wordt toegelicht. Volg de stappen nauwkeurig op en zorg dat u over het juiste gereedschap beschikt voor het aansluiten van de leidingen. Zoals reeds werd aangehaald, is het cruciaal dat de verschillende elementen van het leidingwerk goed op elkaar aansluiten.

 

Tips voor een badkamer verbouwen

Zoals u wellicht inmiddels in de gaten heeft, is een badkamer verbouwen bepaald geen eenvoudige klus. Er zijn talloze zaken om rekening mee te houden! De planning voor de uit te voeren werkzaamheden, het bestellen van de juiste materialen, het inschakelen van de juiste vakmensen, enzovoorts. Om het bepalen van de nieuwe indeling van de badkamer nog maar niet te noemen! Onderstaand vindt u een aantal tips, die u kunnen helpen wanneer u een badkamerverbouwing overweegt.

 

Tip 1: doe inspiratie op in een badkamerwinkel

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die u tegenwoordig heeft, loont het om een badkamerwinkel te bezoeken. Hier vindt u talloze sanitaire voorzieningen, in uiteenlopende stijlen en formaten. Door voor uzelf op een rijtje te zetten welke opties u heeft, zal het makkelijker worden om tot de nieuwe indeling van de badkamer te komen. Kiest u bijvoorbeeld voor een ingebouwd bad, of wenst u een bad die los in de badkamer komt te staan? Gaat u voor douche met een douchebak, of wilt u een goot in de vloer laten maken? Enzovoorts.

Tip 2: schakel een loodgieter in voor advies

badkamer verbouwenOp het moment dat u een goed beeld heeft van de indeling van uw gerenoveerde badkamer, kunt u een loodgieter inschakelen voor persoonlijk advies. Een loodgieter kan de haalbaarheid van uw plannen beoordelen en u tevens van advies voorzien over de uit te voeren werkzaamheden. Welke klussen kunt u zelf uitvoeren? Bij welke klussen is het verstandig om een vakman in te schakelen? Enzovoorts. Mogelijk blijkt dat bepaalde plannen niet haalbaar of zeer lastig uit te voeren zijn. Het advies van de loodgieter maakt in zo’n geval, dat u mogelijk nog eens kritisch naar de nieuwe indeling van uw badkamer zal kijken. Iets waar u op een later moment profijt van heeft!

Tip 3: spaar voldoende budget bij elkaar om uw badkamer te kunnen verbouwen

Met een klein budget is het vaak niet verstandig om de badkamer te verbouwen. Slimmer is het om nog even te wachten, tot u de beschikking heeft over een ruimer budget! Zo kunt u de renovatie van de badkamer in een keer goed aanpakken. Het maakt uw nieuwe badkamer tot een ruimte waar u straks met plezier verblijft. Half werk is bij een badkamer verbouwen onverstandig! Mogelijk bent u al na een paar jaar ontevreden over de nieuwe badkamer, wat maakt dat u opnieuw aan een verbouwing begint. Door direct goed te investeren in de renovatie van de badkamer voorkomt u dit.

Tip 4: hergebruik materialen uit uw badkamer

Het kan het overwegen waard zijn, om elementen uit uw bestaande badkamer mee te nemen in het ontwerp van de nieuwe badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een wastafel, een kast in de badkamer of het toilet. Door onderdelen opnieuw te gebruiken bespaart u op de kosten voor verbouwing. Daarbij zijn deze elementen mogelijk nog dermate goed, dat ze nog vele jaren mee kunnen gaan.

Tip 5: denk nog eens goed na over uw plan

Start niet direct met de verbouwing van de badkamer, wanneer u de plannen klaar heeft liggen. Laat de plannen nog even bezinken en kijk er een week later nog eens naar. Bent u nog steeds tevreden, of twijfelt u over punten? Zorg er vervolgens voor dat u het nieuwe sanitair besteld heeft, voordat u het oude uit de badkamer sloopt. Badkamer verbouwen

 

Waarom kiest u voor ons?

24 uurs service
Vakkundig en professioneel
Klantvriendelijk
Goedkoop en betrouwbaar

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button